top of page

 

 

De eerste nacht alleen met je baby

Gefeliciteerd! Jullie baby is geboren! Nu staan jullie voor de eerste nacht alleen thuis met je baby. Overdag is er de hulp van de kraamverzorgende. Maar daarna sta je er alleen voor. Wat kun je verwachten van de eerste nacht samen met je pasgeboren baby? Schrijf je vragen op, dan kun je ze de volgende ochtend meteen stellen. Hier een aantal tips om je goed voor te bereiden en jullie de eerste nacht door te helpen.

 

Baby

Temperatuur: De temperatuur van een pasgeborene behoort tussen de 36.5 en de 37.5 graden te zijn. Een pasgeborene kan nog moeite hebben om zich goed op temperatuur te houden. Koude handjes zegt niet zoveel, het gaat erom dat het lijfje lekker warm is. Het hoofdje is relatief het grootste gedeelte van de totale lichaamsoppervlakte, een mutsje op is dus van belang om het lijfje lekker warm te houden. Is de baby te koud dan kunnen jullie de baby in een warme doek wikkelen of anders de baby bloot op jouw blote huid of bij je partner te leggen (huid-op-huid). 

 

Kruiken: Kruiken worden gevuld door eerst 1 beker/kopje koud water in de kruik te schenken en de rest bij te vullen met kokend water. De kruik geheel vullen zodat er een bolletje van water ontstaat boven op de kruik, hierdoor zit er geen lucht meer in de kruik. Dop er stevig opdraaien en goed controleren of de kruik niet lekt. De kruik is bedoeld om het bedje voor te verwarmen. Zodra je je baby in het bedje legt is voor de veiligheid het advies om de kruik uit het bed te halen. Is de temperatuur van jullie baby onder de 36.5 of boven de 37.5 graden neem dan contact op met de verloskundige voor advies.

 

Verschonen: Binnen 24 uur na de geboorte moet de baby geplast hebben. Bewaar de luiertjes voor de kraamverzorgende. De kraamverzorgende kan in de ochtend de luiertjes dan controleren op hoeveelheid en aantal plasluiers en poepluiers. De eerste ontlasting van een pasgeborene heet meconium en is zwart van kleur en is erg kleverig. Met wat vaseline of bijvoorbeeld Bepanthen op de billetjes is dit makkelijker te verwijderen. Het is verstandig om regelmatig de luiers te verschonen, bijvoorbeeld voorafgaand aan het voeden.

 

Misselijkheid: Het is mogelijk dat jullie baby de eerste 24-48 uur na de geboorte misselijk is. De oorzaak hiervan kan zijn, het inslikken van bloed/vruchtwater tijdens de geboorte. Schrik dus niet als jullie baby gaat kokhalzen of spugen, dit kan bruin van kleur zijn dit is namelijk oud bloed van de bevalling. Als dit gebeurt, draai de baby dan even op zijn zij of houd de baby even rechtop.

 

Houding: Leg de baby vanaf de geboorte op de rug als de baby in zijn eigen bedje ligt te slapen. Wel de voorkeurshouding van de baby in de gaten houden, het hoofdje afwisselend naar links en naar rechts laten kijken.

 

Navelstomp: Mocht de navelstomp gaan bloeden als de kraamverzorgende weg is, dan moet je contact opnemen met de verloskundige.

 

Borstvoeding: Het zal nog best spannend zijn om je baby aan te leggen zonder een kraamverzorgende in de buurt. Je kindje heeft misschien al een aantal keer aan de borst gedronken en met de tips van de kraamverzorgende gaat het jullie vast lukken. Je kindje moet wakker en ontspannen zijn. Zoek een prettige houding. Probeer rustig te blijven als het niet meteen lukt en kijk hoe je de baby een handje kunt helpen. Er zijn veel, héél véél moeders die zich in het begin net zo hulpeloos voelden als jij. Dus het komt goed.

 

Voor het aanleggen ga je het beste eerst zelf even plassen, dit vermindert de naweeën. Om de borstvoeding goed op gang te laten komen, mag je gerust vaak aanleggen, dit bevordert de melkproductie. Let op dat de baby de tepel goed pakt (tepel en tepelhof helemaal in de mond), anders krijg je sneller kloven of pijnlijke tepels. De melkproductie moet nog helemaal op gang komen, er zal dus de eerste twee dagen niet veel melk uitkomen. Er komt alleen colostrum (eerste melk) uit de borsten, dit bevat vele goede antistoffen. Jullie baby heeft genoeg reserves om deze periode te overbruggen. Het kan zijn dat de baby na de geboorte erg vermoeid is en de eerste nacht doorslaapt, hier hoef je niet van te schrikken.

 

Kunstvoeding: Om de 3 a 4 uur 10 a 15 milliliter kunstvoeding aanbieden. Je baby kan misselijk zijn in de eerste 24-48 uur na de geboorte en zal dan ook niet veel trek hebben in voeding, lukt het de eerste nacht niet om de flesjes leeg te drinken is dit dan ook helemaal niet erg.

 

Huilen: Als je baby gaat huilen is de kans groot dat hij honger heeft. Geef hem lekker zijn voeding en hou je baby veel tegen je aan. Zo ruikt hij de vertrouwde geur van zijn moeder en krijgt hij jouw lichaamswarmte. Ook kan het goed zijn om zowel bij de moeder als bij de partner te ‘buidelen’. Op deze manier hou je je baby op je borst, terwijl je ontspannen ligt. Je baby hoort dan jullie hartslag, stem en voelt de warmte, Je kindje zal snel ontspannen.

 

Er zijn verschillende redenen waarom een baby huilt, bijvoorbeeld:

  • De baby heeft het te koud of te warm (zie temperatuur baby).

  • De baby wil een schone luier.

  • De baby heeft zuigbehoefte, leg maar aan.

  • De baby wil geknuffeld worden, neem je de baby maar lekker bij je, dan zult je zien dat de baby rustig wordt van het horen van jullie stem, hartslag en jullie geur.

In geval van nood of serieuze twijfel kan en mogen jullie te allen tijde de verloskundige bellen, ook ‘s nachts.

 

De kraamvrouw

Bloedverlies: Het is normaal dat je de eerste dagen nog vloeit, de kleur is dan nog helderrood. Ook kun je stolsels verliezen en deze kunnen soms wel zo groot als een vuist zijn, schrik hier niet van. Het is belangrijk om regelmatig de kraamverbanden verschonen. Als er teveel bloedverlies is (binnen een half uur 2 kraamverbanden helemaal doorweekt, of verlies je twee stolsels zo groot als een vuist binnen een half uur), twijfel dan niet, maar bel de verloskundige op het spoednummer.

 

Urineren: Het is belangrijk dat je binnen 6 uur na de bevalling weer gaat plassen. Een volle blaas kan tegen de baarmoeder aandrukken, waardoor deze minder goed gaat samentrekken. De kans op meer bloedverlies is daardoor groter. Probeer om de paar uur (bijvoorbeeld elke keer voor het voeden) te gaan plassen, ook als er geen aandrang is. Voor de hygiëne en om de pijn/branderigheid te verlichten, raad ik je aan om tijdens of na het plassen (na) te spoelen met lauw water (bijvoorbeeld in een maatbeker of flesje). Plassen onder de douche kan ook. Als je voor het toiletgebruik naar beneden of naar boven moet gaan en je bent nog duizelig of een beetje zwak, dan is het raadzaam om op de po of emmer te plassen.

 

Naweeën: Je kunt na de bevalling last krijgen van naweeën, dit is vanwege het samentrekken van de baarmoeder. Je hebt vaak meer last van naweeën tijdens het borstvoeding geven of als je blaas vol zit. Je mag hiervoor 1 á 2 tabletten paracetamol nemen (maximaal 4 keer per etmaal). Paracetamol kan geen kwaad voor de borstvoeding, maar verlicht wel de pijn. Dit is altijd in overleg met de verloskundige.

bottom of page