top of page

Zwanger van een meerling

 

​

​

 

 

 

 

 

 

 

​

Kraamzorg meer Aandacht, DE expert op het gebied van tweelingkraamzorg!  

​

Dubbel gefeliciteerd! 

Hé, een stapelbedje! Sinds die ene zin van mijn echoscopiste is mijn wereld compleet op zijn kop gezet. Ik had veel gemengde gevoelens die jij vast ook wel zult herkennen. Gevoelens van blijdschap, verwondering, ontroering, maar tegelijk ook bezorgdheid over de zwangerschap, bevalling, financiën en qua wonen. 

 

Wij hebben veel expertise met tweelingen in huis. Ik zelf (Myrthe) als tweeling moeder en de rest van het team heeft veel professionele ervaring met een tweeling. Wij willen tweelingouders een hart onder de riem steken met onze adviezen en begeleiding. En hier en daar hopen wij jullie te relativeren zodat het allemaal wat luchtiger wordt als je een keer de wanhoop nabij bent. Wij willen jullie veel begrip, kennis en steun geven bij al je onzekerheden en vragen die je hebt. 

 

Wat kom je in je zwangerschap tegen en wat moet je allemaal regelen? 

​

Eerste trimester

  • Vaak kom je bij de eerste termijnecho erachter dat je in verwachting bent van een meerling. Je verloskundige verwijst je door naar een gynaecoloog, omdat bij een meerlingzwangerschap vaker complicaties voorkomen. Wens je toch liever een thuisbevalling, dan moet je op zoek naar een verloskundige die dat wil begeleiden. Op https://vrijegeboorte.nl/vrije-geboorteverhalen/2018/7/16/tweelingbevalling-thuis-op-de-baarkruk vind je een mooi voorbeeld van thuisbevalling van een tweeling. 

  • Je bent het eerste trimester vaak misselijk. Dit komt al vroeg in de zwangerschap al voor. Deze misselijkheid verdwijnt meestal tussen de 14de en 16de week. Als je echt extreem last hebt van misselijkheid, je moet bijv. veel overgeven, gevoelig voor kokhalsreflex, problemen met eten en drinken door de misselijkheid, dan heb je mogelijk last van HG (Hyperemesis Gravidarum).HG heeft zowel lichamelijk als psychisch veel impact. De stichting ZEHG zet zich in om meer informatie beschikbaar te maken over deze ziekte en steunt vrouwen die lijden of hebben geleden aan (ernstige) zwangerschapsmisselijkheid. Zie hier een link naar hun website:  https://www.zehg.nl 

  • Regel in eerste trimester ook al je kraamzorg. Wij begeleiden regelmatig tweelinggezinnen (Myrthe is tevens tweelingmoeder) en zijn daarom ook het juiste adres om kraamzorg te ontvangen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.  

  • Ook is het verstandig om nu al, als je van plan bent in de toekomst te gaan werken, om op tijd kinderopvang of gastouderopvang te regelen. Een kinderopvang is snel vol en helemaal als ze 2 plekjes moeten gaan vullen. Ook gastouderopvang is een optie, dit kan zowel bij jou thuis als bij de gastouder. 

 

Tweede trimester 

  • Regel in dit trimester alles voor de babykamer, omdat je buik nu nog niet in de weg zit

  • Je buik gaat snel groeien. Een voedingskussen is daarom handig om aan te schaffen zodat je beter gaat slapen. Bovendien kun je het voedingskussen na de bevalling gebruiken voor bij de voeding. 

  • Regel ook alvast de babykleding. Niet alleen maat 50, maar zeker ook maat 44, de maat voor prematuren. Bovendien kun je bij babypark en prenatal tweelingkorting krijgen. Zie hieronder. 


https://www.prenatal.nl/tweelingkorting-c15.html

https://www.babypark.nl/tweelingkorting.html

​

  • De controles bij een tweelingzwangerschap zijn frequenter dan bij een eenlingzwangerschap. 

  • Je kunt je ook al gaan oriënteren op een zwangerschapscursus of zwangerschapsyoga. Je kan een inloopcursus doen of kiezen voor een vaste groep. 

​

Derde trimester

  • Schaf een babyswing aan. Die kan je redder in nood zijn. 

  • Regel een schoonmaakster (www.helpling.nl/ www.werksters.nl) voor na de kraamweek. 

  • Luiers in de aanbieding kopen (maatje 0) 

  • Een eeneiige tweeling laten ze meestal tot 37 weken zitten, een twee-eiige tot 38 weken. Afhankelijk per ziekenhuis en afhankelijk hoe het medisch met jou gaat. Als jij en/of je baby's het toelaten, mag het soms langer dan 38 weken duren. Myrthe is zelf met 38+5 bevallen. 

​

Wat moet je weten als je gaat bevallen van tweeling? 

Gynaecoloog Annemieke Middeldorp deelt in het boek 'O jee het zijn er twee' haar belangrijkste inzichten over tweelingzwangerschap en -geboorte. 

  • Laat je geruststellen door professionals en ga niet zelf googelen: Risico's en de zorg verschillen per zwangerschap, ook per tweelingzwangerschap. Bijv. hoe meer de baby's delen in de buik (placenta en/of vruchtzak), hoe intensiever de begeleiding tijdens de zwangerschap. Belangrijkste is dat je vertrouwen krijgt uit de voorlichting van professionals en dat je niet zelf op het internet gaat zoeken. Een website die Middeldorp wel adviseert voor gecompliceerde eeneiige tweelingen is: www.fetusned.nl  

  • Stel de juiste vragen aan de gynaecoloog om je voor te bereiden op de bevalling of keizersnede: Je hebt bij een meerling meer kans op een vroeggeboorte, maar hoeft niet van invloed  te zijn op de manier hoe je bevalt. Er zijn tijdens een meerlingbevalling meer mensen aanwezig en je krijgt altijd een infuus omdat er reden kan zijn om extra weeën op te wekken. Allerbelangrijkste reden afweging om voor een natuurlijke bevalling te gaan of het eerste kindje met hoofd naar beneden ligt. Een ruggenprik is een overweging, maar geen voorwaarde. Twee uur persen is geen optie, omdat na het eerste kindje er nog eentje achteraan komt. Na de geboorte van het eerste kindje doen ze drie dingen: ze maken een echo om de ligging te controleren, ze kijken naar de hartslag en ze doen inwendig onderzoek om te kijken hoe het 2de kindje ligt. De weg is al gebaand en maakt niet uit of het in hoofd of stuitligging ligt. Als het 2de kindje vast ligt, gaan ze meestal naar de operatiekamer. Afhankelijk van de situatie krijgt moeder een algehele narcose of een ruggenprik. Het allerbelangrijkste is dat je van tevoren bespreekt wat je graag wilt, waar je je zorgen om maakt en hoe je dat samen in goede banen kunt leiden. 

  • Je mag bij tweelingzwangerschap altijd voor een keizersnede kiezen, maar hou rekening met de nadelen: Een voordeel van een keizersnee is dat het minder kans op complicaties geeft voor de kinderen. Nadelen zijn de hogere kans op noodzaak tot beademing, met name als geplande keizersnee relatief vroeg moet worden uitgevoerd. Ook is er meer kans op bloedverlies, trombose, longembolie en ontsteking bij de moeder en moet je rekening houden met langer herstel. Bij geplande keizersnee zijn de verschillen marginaal. Belangrijkste zijn de consequenties voor een eventuele volgende zwangerschap. Een keizersnedelitteken kan complicaties geven en ook moet je dan sowieso in het ziekenhuis bevallen. 

  • Spreek je geboorteplan goed door: Zet in je geboorteplan alles wat voor jou belangrijk is en bespreek vervolgens met je gynaecoloog of het ook haalbaar is. Soms is het in het belang van het kind om dingen toch anders te doen. Je kan bijvoorbeeld in het geboorteplan zetten dat alles zoveel mogelijk besproken wordt. Als het haalbaar is, gebeurt dat. 

  • Stop op tijd met werken: Een meerlingzwangerschap is zwaarder dan een gewone zwangerschap. Er wordt daarom geadviseerd om vanaf 20 tot 24 weken halve dagen te gaan werken, en met 30 weken te stoppen. Let op signalen, zoals: moeheid, je buik in de weg, veel harde buiken...Reageren harde buiken op meer rust, dan is dat een goed teken en moet je het rustiger aan gaan doen. Houden de harde buiken aan of doen ze pijn, dan moet je het ziekenhuis bellen. Luister altijd naar je lichaam. Ook bij twijfel trek je aan de bel.  

  • Vergeet de vader niet: Betrek de vader vroeg in de zwangerschap. Hij heeft een grote rol bij de bevalling. Het eerste kindje wordt al gauw aan hem gegeven. Daarom is het goed om samen een cursus of zwangerschapshaptonomie te volgen en de vader indien mogelijk mee te nemen naar echo's en andere afspraken. Hierdoor kan hij tijdens de zwangerschap al een band met de baby's opbouwen. 

​​

BRON: O jee het zijn er twee (2019) 

​

Uitzetlijstje

Voor een tweeling moet je natuurlijk ook meer spullen aanschaffen. Om het je makkelijk te maken heb ik een uitzetlijstje speciaal voor meerlingen gemaakt. 

 

Kraamzorg bij een meerling

Ik hoor het graag als je zwanger bent van een meerling, dan plannen we de intake ook iets eerder, rond je 28ste week. Tijdens de intake bespreek ik de mogelijkheden van de kraamzorg. Meestal krijg je extra uren kraamzorg en ook bestaat de mogelijkheid voor het krijgen van uitgestelde kraamzorg of couveusenazorg als de kinderen 10 of meer dagen in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest. Informeer naar de mogelijkheden bij je ziektekostenverzekering of kijk je polis na, want de vergoedingen van deze zorg zijn per ziektekostenverzekering verschillend.

​

Borstvoeding

Ook een meerling kan borstvoeding krijgen. Ben je thuis, dan krijg je begeleiding van mij gedurende de kraamweek, of kun je een consult afspreken met een lactatiekundige. 

Mantelzorg

De eerste periode thuis is voor de meeste ouders zwaar, ondanks dat zij zich heel gelukkig voelen. Een meerling vraagt veel tijd en aandacht. De nachtrust is verstoord. Het leren kennen en opbouwen van een emotionele band kost meer tijd. Ook op pad gaan met een tweeling is een hele onderneming. Het is dus goed om zeker de eerste tijd zoveel mogelijk hulp in te roepen bij de verzorging. Het is verstandig dit al tijdens de zwangerschap te bespreken. Na enige tijd krijg je routine en lukt het prima ook van je kinderen te genieten en ook als ouders weer tijd voor elkaar te vinden.

​

Meer over meerlingen

Bekijk de website NVOM

Lees het document van NVOG over meerlingen

​

Overige praktische tips

  • Begin eerder met de aanschaf van de babyuitzet en de babykamer. De kans is namelijk groot dat je wat eerder gaat bevallen. Wat heb je allemaal nodig? Check hiervoor onze speciale uitzetlijst voor meerlingen. Je hoeft echt niet twee of drie keer zoveel kleertjes aan te schaffen bij een meerling. Bij een tweeling is anderhalf keer genoeg. Ga bij een drieling uit van twee keer zoveel. Bedenk wel dat een meerling vaak kleiner en lichter is en je dus wat kleinere maatjes aan moet schaffen: 44-50-56.

  • Je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Veel spulletjes gebruik je immers maar korte tijd. Je kunt vaak wel dingen lenen of neem eens een kijkje op Marktplaats. Kinderwagens voor meerlingen, boxen, bedjes etc. staan hier vaak voor een leuk prijsje te koop.

  • Je hebt bij een meerling recht op extra uren kraamzorg: twee uur extra per dag. Ook kun je tot en met de tiende dag kraamzorg krijgen. Wanneer je kindjes eerst in het ziekenhuis blijven, heb je misschien recht op verlate kraamzorg. Dit hangt echter af van de voorwaarden van je verzekeraar. Je kunt hiernaar informeren bij je verzekeraar.

  • Je gynaecoloog kan je helpen met al je inhoudelijke vragen over je zwangerschap: hoe verloopt de bevalling, waar moet ik op letten voor de gezondheid van je kindjes en van jezelf etc.

  • Tot slot: vraag hulp! Van familie, je buurvrouw, vriend(inn)en etc. Mensen willen vaak graag wat voor je doen: boodschappen, een heerlijke maaltijd koken etc.

​

Gelukkige kinderen
bottom of page