Kraamzorg bij een meerling

Het gebrek aan 'echte' tweelingexpertise binnen de kraamzorg wordt onderstreept door tweelingcoach Paulien Perfors (www.detweelingcoach.nl). Ik ben tweelingmoeder en kraamverzorgende en wil deze beide expertises samenbrengen en daarmee zoveel mogelijk nieuwe meerlingouders begeleiden. 

Intakegesprek 

Wanneer je een meerling verwacht, beval je vaak ook eerder dan wanneer je één kindje zou verwachten. Ik plan daarom het intakegesprek eerder in (rond 28 weken) en kom altijd bij je thuis. Meestal krijg je extra uren kraamzorg en ook bestaat de mogelijkheid voor het krijgen van uitgestelde kraamzorg of couveusenazorg als de kinderen 10 of meer dagen in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest.

Visie Meerling kraamzorg 

Ik stem mijn kraamzorg bij een meerling zoveel mogelijk af met de ouders. De kraamweek met een meerling is erg hectisch. Ik zorg voor voldoende rust in huis, huid-op-huid contact, leer jullie structuur te geven, geef voedingsadviezen, geef jullie vertrouwen, maar ik leer jullie voornamelijk ook te genieten van jullie 'dubbele geluk'. Emotioneel sta ik klaar voor jullie als je er doorheen zit. 

Uitgestelde couveuse-nazorg

Wanneer je meerling te vroeg wordt geboren en je later dan 10 dagen thuis komt met je tweeling, dan heb je bij sommige verzekeringen recht op uitgestelde kraamzorg. Deze vorm van kraamzorg is anders dan in een normale kraamperiode. In het ziekenhuis worden jullie als ouders met zorg omringd. Eenmaal thuis staan jullie er alleen voor. Door het bieden van deze vorm van kraamzorg, wordt je als ouders optimaal begeleid en ondersteund met de verzorging van jullie kindjes. Afhankelijk van de ziektekostenverzekering wordt deze zorg vergoed. Dit varieert van 4 tot 15 uur en verdeeld over 2 tot 4 dagen.

  

Mijn taken bij uitgestelde couveusenazorg: 
1. Ik geef voorlichting en anticipeer daarbij samen met de ouders op het gedrag van de pasgeborene;

2. Ik heb aandacht voor de vaardigheden van de ouder om de baby te verzorgen, die in het ziekenhuis onvoldoende of helemaal niet aan bod gekomen zijn;

3. Ik begeleid de voeding van de pasgeborene;

4. Ik observeer en signaleer de pasgeborene na ziekenhuisopname.

In onderstaand overzicht vind u zorgverzekeringen die in 2020 deze vorm van kraamzorg vergoedden (bron: https://www.zorgverzekeringwijzer.nl/zorgvergoedingen/couveuse-nazorg) 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie

Op de site van NVOM vind je ook allerlei informatie betreffende meerlingen.

Uitzetlijstje

Voor een tweeling moet je natuurlijk ook meer spullen aanschaffen. Om het je makkelijk te maken heb ik een uitzetlijstje speciaal voor meerlingen gemaakt. 

 

Borstvoeding

Ook een meerling kan borstvoeding krijgen. Liggen je kinderen in het ziekenhuis, dan kun je de borstvoeding afkolven. Ben je thuis, dan krijg je begeleiding van mij tijdens je kraamweek of je kan een consult afspreken met een lactatiekundige.

Praktische tips

  • Begin eerder met de aanschaf van de babyuitzet en de babykamer. De kans is namelijk groot dat je wat eerder gaat bevallen. Wat heb je allemaal nodig? Check hiervoor mijn speciale uitzetlijst voor meerlingen. Je hoeft echt niet twee of drie keer zoveel kleertjes aan te schaffen bij een meerling. Bij een tweeling is anderhalf keer genoeg. Ga bij een drieling uit van twee keer zoveel. Bedenk wel dat een meerling vaak kleiner en lichter is en je dus wat kleinere maatjes aan moet schaffen, meestal maat 44. 

  • Je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Veel spulletjes gebruik je immers maar korte tijd. Je kunt vaak wel dingen lenen of neem eens een kijkje op Marktplaats. Kinderwagens voor meerlingen, boxen, bedjes etc. staan hier vaak voor een leuk prijsje te koop.

  • Je gynaecoloog kan je helpen met al je inhoudelijke vragen over je zwangerschap: hoe verloopt de bevalling, waar moet ik op letten voor de gezondheid van je kindjes en van jezelf etc.

  • Tot slot: vraag hulp! Van familie, je buurvrouw, vriendinnen etc. Mensen willen vaak graag wat voor je doen: boodschappen, een heerlijke maaltijd koken etc.

Ervaringen van andere kraamgezinnen

Clara (Amsterdam): 

We zijn ontzettend blij met Myrthe en zouden haar aan iedereen aanraden! Met rust, vertrouwen en warmte heeft zij ons optimaal begeleid tijdens de spannende en vermoeiende kraamweek. Ze heeft zich qua werktijden uiterst flexibel opgesteld en heeft ons verwend met een heerlijke linzensoep en een pompoen-wortel stoofpot. Verder heeft Myrthe ons rustig alles uitgelegd en ons ook aangemoedigd om ons zoontje bijv. zelf in bad te doen, waarbij zij ons deskundig coachde. Naast de reguliere controles van mijzelf en ons zoontje, maakte Myrthe ook elke dag het sanitair schoon, deed andere kleine huishoudelijke taken en zorgde voor extra ondersteuning door o.a. bovenarm en voet inwrijving uit de natuurlijke kraamzorg om mijn melkproductie goed op gang te brengen of mij te helpen ontspannen. Daarnaast legde zij ons baby massage technieken tegen buikkrampjes uit, inbaker technieken en nog veel meer handige dingen. Het beste teken is in mijn ogen dat ik ons zoontje gerust bij Myrthe achter durfde te laten terwijl ik zelf een dutje ging doen - ik kon haar volledig vertrouwen. Nogmaals dank voor alle goede zorg lieve Myrthe!

Stephanie (Zoetermeer) 

 Super lieve en zorgzame kraamzorg. We hebben alle hulp gekregen die we nodig hadden, ze was super goed voor onze kleine meid. Ze heeft ons heel duidleijk alles uitgelegd en kwam ook met goeie tips. dat was voor ons erg belangrijk afgezien van onze ervaring bij een verloskunde waarvan ik zo weinig informatie heb mogen ontvangen, bood Myrthe ons alle nodige hulp die we konden gebruiken. Ze liet ons onwijs op ons gemak voelen. we raden haar dan ook ten zeerste aan bij alle mam's en papa's . We zouden haar volgende keer graag weer zien bij ons 2de kindje. Liefs ons gezin Stephanie Miquel & Kaya

24/7 per dag bereikbaar op: 06 - 1220 5444

Contactgegevens 

Meer Aandacht

Bargelaan 200 

2333 CW Leiden 

KvK-nummer: 78097932

KCKZ nr: 214853

Telefoon 24/7: 06-1220 5444

E-mail: info@kraamzorgmeeraandacht.nl

Overige informatie 

Inschrijfformulier 

Privacy reglement

Algemene voorwaarden

Aanvullende leveringsvoorwaarden

© 2020 Kraamzorg Meer Aandacht