Zachte landing - Compleet pakket 

Na de bevalling heeft Papa 5 dagen 'vaderschapsrust', na 8 a 10 dagen is de kraamverzorgende ook al vertrokken. Wanneer papa's thuis zijn na de bevalling, vind ik dat het hechten met de baby, oh zo belangrijk! Niet om het huishouden over te nemen, van hot naar her te moeten crossen, om dan terug te 'moeten' gaan werken zonder veel tijd met de baby te hebben gehad. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem veertig dagen bedrust

Veertig? Ja, veertig. Waarom veertig? Dat weet Ingrid Bal (moeder en directeur van het Postnatal Support Network). ‘Die veertig dagen komen terug in vele tradities. Jezus trok veertig dagen door de woestijn, de periode tussen Pasen en Hemelvaart is zo lang en volgens de Kundalini-yogaleer duurt het ook veertig dagen om aantrekkingskracht te manifesteren. Bijvoorbeeld je nieuwe identiteit als moeder aan te trekken.’ Dat heeft iets te maken met rode bloedcellen. Best interessant, misschien vertel ik je er later wel meer over.

Maar sowieso moet je lijf gewoon herstellen van de bevalling. Je hebt dutjes nodig, ook om goede melk te maken. Ingrid: ‘De weke delen rondom het bekken moeten weer terug op hun plek, dus je mag écht niet tillen. En je bent tijdens de zwangerschap helemaal open gegaan. Fysiek en mentaal. De sluiting van je lijf, maar ook het herleven van de bevalling en het wegwijs worden in het leven met deze ervaring, heeft simpelweg een bepaalde periode nodig.’

Je lijf moet gewoon herstellen van de bevalling

Trouwens, in heel veel culturen nemen ze veertig dagen in acht na de bevalling. Michelle Donkersloot (moeder en medicijnvrouw), hoorde over Mexicaanse tradities, en besloot het ook eens te proberen. Met succes overigens. Ik heb mijn Duitse man wel eens een strenge tante horen citeren. ‘In Duitsland ben je Wöchnerin, van het woordje Woche, weet je wel? Dat betekent dat je sechs ganze Wochen thuis moet blijven.’ Deed ik trouwens niet. Toen wist ik niet wat ik nu weet.

Véronique heeft het wel gedaan. Bij haar tweede kindje exact veertig dagen. Omdat ze had gelezen dat dat goed zou zijn voor haar kind. ‘Ik ging voor het perfecte plaatje.’ Het gevolg? Dat ze duimendraaiend de dagen aftelde tot ze eindelijk met haar baby naar buiten mocht. ‘Ik kon mezelf helemaal geen rust gunnen.’

Doe het dus niet omdat je het hier leest en vooral niet omdat het zogenaamd moet. ‘Er moet al zo veel in deze maatschappij,’ aldus Michelle. Nee, doe het omdat je van jezelf (ja, jezelf. Je baby volgt vanzelf wel) houdt. Want eigenlijk is dat waar deze periode van tedere quarantaine (in het Spaans heet de kraamtijd la cuarentena, van het Spaanse woord voor veertig, cuarenta, en van letterlijk eenzame opsluiting) eigenlijk over gaat: over zelfliefde. Zo omschrijft Michelle het.

Véronique nam bij haar vierde kind niet zes weken, maar zes maanden rust. ‘Mijn man en schoonmoeder namen alles over. Ik lag met mijn verrukkelijke baby op de slaapkamer met de balkondeuren open. Ik ging naar de wc, maar verder deed ik niets, helemaal niets. Samen zagen we de lente komen. Iedereen bracht me heerlijke maaltijden. De kinderen kwamen bij me in bed om me voor te lezen of ik las hen voor. Op de muur had ik briefjes geplakt, zogenaamde permission slips. Ik gaf mezelf toestemming voor van alles en nog wat; om rust te nemen, om verzorgd te worden. Elke dag las ik ze na. En het mocht, dus het kon.

Het ontwaken uit deze periode was zacht, zo zacht. Alles kwam op z’n eigen tijd en ik heb nooit het gevoel gehad dat ik mij schrap hoefde te zetten. Na een half jaar zat ik ineens op de fiets met mijn baby en realiseerde me dat we voor het eerst buiten waren.

Ik dacht altijd dat ik niet gedragen werd omdat er geen mensen waren die me konden dragen. Maar nu weet ik dat het kwam doordat ik het niet toeliet. En ja, ik heb een luxe positie, maar de echte luxe zit ‘m erin dat ik dit mezelf gunde.’ Zelfliefde dus. Of, zo zegt Ingrid: ‘Je hebt net het meest ongelofelijke gedaan wat je kunt bedenken. Daar mag je best even voor liggen en als een prinses behandeld worden.’

 

Behalve een kwestie van mindset, is er ook een praktische kant. Echtgenoten en oudere vrouwen, oftewel (schoon)moeders, helpen vaak graag, als ze mogen. Je kunt het Postnatal Support Network inschakelen. Of een postnatale doula.

 

Behalve dat hij er een fitte, vrolijke moeder voor terugkrijgt en de borstvoeding makkelijker op gang komt, heeft ook hij een zachtere start

Heeft je baby daar nog wat aan? Ja, natuurlijk. Behalve dat hij er een fitte, vrolijke moeder voor terugkrijgt en de borstvoeding makkelijker op gang komt, heeft ook hij een zachtere start. Het is een enorme schok om geboren te worden op deze aarde en daarna is eigenlijk alles een schok. Je kunt hem helpen door hem zo rustig mogelijk te laten wennen. Bovendien is deze ‘heilige periode van herstellen en binding’ de perfecte basis voor een goede relatie tussen moeder en baby. Michelle: ‘Ik heb mijn dochter de eerste tijd zo goed leren kennen, dat ik precies weet wanneer ze rust nodig heeft.’

En weet je wat ook zo mooi is aan dit hele verhaal? Dat wij er zo van genieten. Wie wij? De mensen om je heen. Of we je nu kennen of niet, de behoefte om te geven is universeel. Vraag maar aan Ingrid. Er vindt een uitwisseling van positieve energie plaats. En als wij elkaar mogen helpen, is dat een zegen voor ons allemaal.

Waarom een Post Partum Doula?

Wanneer je een goed netwerk hebt, dan is er elke dag wel iemand die komt helpen: kraamzorg, ouders, schoonouders, een goede vriendin. Iemand die zorgt voor een stevige hap, iemand die rap eens stofzuigt en dweilt, die vraagt hoe het met je gaat.

 

Helaas heeft niet iedereen dit netwerk, en het constante zorgen voor één, twee of meer baby's ervaar je als pittig, je partner is weer aan het werk en je bent vaak alleen. En er valt veel op de mama haar schouders: wat eten we vanavond, al die babykleertjes moeten nog gewassen worden, het huis 'moet' aan de kant, kortom, in plaats van de genieten van die kraamperiode, heeft de mama een enorme 'mental load' erbij.


Kraamzorg op dat moment is fantastisch: zij nemen heel even dat werk van je over, maar sommige mama's willen meer, zij willen niet 'moeten' zeggen wat ze willen eten, of wat er moet gebeuren.

Daarom heb ik een postnatale doula training gevolgd: de mama die eerste 6 weken volledig ontlasten, zodat zij zich kan focussen op haar kindje, zorgen voor die veilige hechting. Een postnatale doula is voor jezelf zorgen, je batterijen opladen na een bevalling, niet constant aan alles moeten denken.

Natuurlijk maken we al eens kennis voor je bevalt, wordt er besproken welke taken er worden overgenomen, stel ik al enkele menu's voor om te koken, zodat daar niet meer over moet worden nagedacht: ik doe de boodschappen, maak het eten en laat een 'to do' lijstje achter hoe en wat er hoeft opgewarmd te worden, we kunnen ook een mealtrain opstellen, zodat mensen in je omgeving wat extra kunnen koken voor je gezin en dit enkel hoeven af te geven (zonder dat jij hen hoeft te entertainen). 


Ik zorg voor je persoonlijke grenzen en je rust, wil je praten, ben ik er, wil je in alle stilte in bed met je baby liggen, dan ben ik er ook, maar dan in alle stilte.

Ik ben er voor jullie, op de manier dat het voor jullie uitkomt, met een tasje thee, of een voetmassage, met een heerlijk kom soep, of een luisterend oor.
Ik leer je de beginselen van een babymassage aan, een heerlijke bezigheid om samen met je kindje te doen.

Kortom: ik ben er voor jullie!

 

Hoe een dag met een Post Partum Doula eruit kan zien

Ik kom naar je toe met een kratje vol warme maaltijden voor de komende paar dagen. Je hebt een heftige nacht gehad met veel huilen, voeden en huilen.. ik kom even naast je zitten terwijl je op bed ligt naast je slapende baby. Ik luister, alle gevoelens zijn ok hier. Je wil eigenlijk nog even blijven liggen. Ik ga naar beneden en maak een bakje havermout met vers fruit klaar, ruim even de vaatwasser uit en wacht totdat ik jullie over de babyfoon hoor. Ik kom je ontbijt brengen en verschoon even je kindje, die inmiddels ook wakker is. Je eet rustig en ik geef je kindje aan om te voeden.

Als je klaar bent, wil je eigenlijk ook even douchen. Ik neem je kindje mee naar beneden, zodat je lekker de tijd voor jezelf kan nemen.

Je komt als een nieuwe vrouw weer beneden.

Het aanhappen gaat toch nog niet helemaal goed, het baart je zorgen, je tepels doen ook nog vaak veel pijn. Ik stel voor de volgende voeding even mee te kijken. Ik heb een fantastische lactatiekundige waar ik mee samenwerk, zij zou je misschien wel kunnen helpen. We appen haar gelijk even voor een afspraak. De baby ligt in de box en ik vraag of je behoefte hebt aan een massage. Dat lijkt je wel fijn. Ik masseer 45 min lang je schouders, onder rug en bekken gebied. We hebben ook nog tijd voor je voeten en onderbenen.

Het is bijna lunchtijd, ik doe broodjes in de oven en verwarm de courgette amandel soep die ik heb meegebracht. We eten samen en bespreken wat je vandaag graag nog wil doen. Er komt vanmiddag kraamvisite, je schoonzus met kindjes, maar dat lijkt je toch wat druk. Ik stel voor het kraambezoek in de tuin te ontvangen, of even naar het speeltuintje verder op te lopen zodat de kinderen kunnen spelen en jij met jouw schoonzus even op een bankje in de zon kunnen zitten. Dat laatste lijkt je een fijn idee. Voordat ze komt, doen we even een geleide meditatie sessie. Even een kwartiertje om tot jezelf te komen. Ik zet thee en doe deze in de thermoskan om mee te nemen naar de speeltuin, de groenten muffins die ik heb gemaakt als snack doe ik in het tupperware bakje.

 

Ik neem afscheid, overmorgen ben ik er weer. Je man moet dan tot laat werken en de avonduren met -de huiluurtjes van je kindje is dat toch wel fijn als er iemand is om te helpen. Eten is er nog tot dan, maar je vond de energie balletjes die ik mee had gebracht vorige week bij de intake zo lekker en ze zijn inmiddels op.  Ik zal graag een batch van ze voor je maken en meebrengen!

Nachtzorg

Een zware bevalling, moeizaam herstel, een huilbaby, een zieke baby, meerlingen of beiden een drukke baan. Er zijn tal van redenen om nachtzorg in te schakelen. Maar er rust helaas een taboe op om toe te geven dat je het even niet meer trekt. Zo van: dat doe je toch zelf, die gebroken nachten horen erbij. Alsof je geen goede moeder bent als je ook 's nachts hulp nodig hebt omdat je baby vier keer per nacht wakker wordt..

"Maar je bent juist een GOEDE ouder wanneer je de juiste zorg inschakelt!" 

Nachtzorg wordt nu door veel particulieren of nannyservices gegeven en zij vragen er een flinke prijs voor, waardoor alleen maar mensen met een goed gevulde portemonnee er toegang tot hebben. Kraamzorg Meer Aandacht is van mening dat iedereen toegang moet krijgen tot betaalbare nachtzorg. Voornamelijk een perfecte oplossing als je geen familie in de buurt hebt of geen contact meer hebt met je familie.

 • Inkomen tot 50.000 bruto jaarsalaris: € 79,- per nacht. 10-rittenkaart: € 499,- 

 • Inkomen tussen 50.000 en 75.000: € 109,- per nacht. 10-rittenkaart: € 749,- 

 • Inkomen tussen 75.000 en 100.000: € 149,- per nacht. 10-rittenkaart: € 999,-

 • Inkomen 100.000 of meer: € 199,- per nacht: 10 rittenkaart: € 1499,-  

10502105_1043248809034926_17099104986905

Post Partum 

Doula

 € 39 per uur in blokken van 4 uur

 • Koken van voedzame maaltijden

 • Bodywork; massages

 • Voeten baden, yoni steams

 • Ondersteuning bij omgang met je meerling

 • Hulp bij zelfvertrouwen in het nieuwe ouderschap 

 • Ontspanningsoefeningen Meditatie/ Adem oefeningen/ Affirmaties

 • Tips & Trucs 

 • Lokale referenties

 • Kruiden (advies & bereiding) vanuit Ayurvedische traditie

Nu boeken

Kraamtijd massage

€ 90

 • Aan huis

 • 75 min. pure ontspanning

 • Zorgvuldig uitgezochte bio massage olie en aromatherapie pure biologische essentiële olie

Nu boeken

Nachtzorg

Vanaf     € 79per nacht

 • Betaalbare nachtzorg voor iedere portemonnee

 • Leert de baby in een nachtritme te slapen 

 • Ook als cadeau weg te geven!

Nu boeken