Eerst kennismaken 

Nadat je je hebt aangemeld voor kraamzorg neem ik telefonisch contact met je op om een afspraak te maken voor een eerste kennismaking, het intakegesprek. Het intakegesprek wordt gepland rond 32 weken van je zwangerschap, als je meer dan één kindje verwacht rond 28 weken. Zo kunnen we goede afspraken maken. Dat betekent geen vreemd gezicht tijdens de bevalling of na thuiskomst uit het ziekenhuis. Deze ontmoeting is voor iedereen verhelderend. Jullie gaan als ouders voor jullie zien hoe de eerste week van het leven met je kleintje(s) zal zijn en ik weet waar mijn werk zich over een paar maanden afspeelt.

Tijdens het intakegesprek geef ik je informatie over:

  • Het aantal uur kraamzorg.

  • Het geven van borst- en flesvoeding.

  • De taken van de kraamverzorgende.

  • Het kraampakket en uitzetlijstje.

  • De veiligheid in huis

  • een arbo-check (zodat ik mijn werkzaamheden op een veilige manier kan uitvoeren).

  • vergoedingen 

  • Wanneer je mij moet bellen 

 

Vragen die ik je stel gaan over je gezondheidssituatie, de gezinssituatie, wensen en verwachtingen. 

Jullie kunnen dan ook je wensen en behoeften aangeven. In overleg is er veel mogelijk. Het is tenslotte een hele waardevolle periode waarin je gaat verkeren.

Mijn visie

 

Als ervaren (tweeling)moeder weet ik hoe belangrijk het is om een ontspannen en leerzame kraamtijd te hebben en dat het bijdraagt aan een goede en gezonde start van moeder, kind en gezin. De manier waarop kraamzorg wordt verleend maakt een groot verschil.

 

Mijn doel is om een ongecompliceerd kraambed aan te bieden, zodat je als kersverse ouders goed geïnformeerd door kan. Ik voer een zacht pleidooi voor meer aandacht, meer balans en meer ontspanning in en rond de geboortezorg. Dit is voor alle betrokkenen fijner. Want ontspanning voor, tijdens en na een bevalling zorgt voor de ideale start van nieuw leven. 

Omdat ik als zelfstandige werk kan ik jullie de aandacht geven die jullie verdienen. Nét dat stukje extra. Ik plan de intakegesprekken ruim in, ik geef extra aandacht aan warmtezorg, neem niet meer cliënten aan dan dat ik aan kan (ik heb daardoor altijd ruimte om extra uren te draaien als dat nodig is). Jullie wensen staan centraal, en 6 weken na de bevalling neem ik telefonisch contact met jullie op om te kijken hoe het met jullie gaat. 

Mijn werkwijze 

Professionele aandacht en persoonlijk afgestemde ondersteuning zijn voor mij essentiële onderdelen in mijn werk. De persoonlijke aandacht die ik bied, realiseer ik als zelfstandige door een gezin vanaf de intake tot en met de laatste dag van de kraamzorg persoonlijk te begeleiden. Uniek aan mijn werkwijze is dat ik rond 6 weken na je bevalling telefonisch contact met je opneem tijdens dit moment kun je alles nog aan mij kwijt en kan ik je misschien nog de laatste adviezen meegeven. 

Tijdens de kraamweek wordt er veel aandacht besteed aan het leren begrijpen, voeden en verzorgen van jullie kindje(s). Het is mijn ervaring dat kinderen zich goed ontwikkelen en goed groeien, wanneer ze goed in de warmte en de voeding zitten. 

 

Tijdens het intakegesprek leg ik duidelijk uit welke taken ik die week als kraamverzorgende heb. Zorg voor moeder en kind zijn bovengeschikt aan het huishoudelijke werk. Als professional begeleid ik een (eventuele) thuisbevalling, de borst-/ kunstvoeding, ik kijk de eerste paar dagen mee of het kindje goed aanhapt, geef je slimme tips, moedig je aan. Daarnaast observeer ik het lichamelijk herstel van moeder, leer nieuwe ouders luiers verschonen en een kindje veilig in bad doen, hoe je een kindje veilig kan laten slapen en let ik op de emotionele gesteldheid van de kraamvrouw: er komt nog weleens een depressie voor. Ook let ik erop dat een baby niet te geel wordt en niet te veel afvalt.  

 

Licht huishoudelijke taken horen er ook nog bij, maar ik benadruk altijd dat ik geen schoonmaakhulp ben in jullie huis, en dus geen achterstallig schoonmaakwerk uitvoer. De licht huishoudelijke taken die ik doe hebben te maken met een hoger doel. Ik maak het toilet schoon ter voorkoming van een infectie, ik zorg niet voor roomservice, maar zorg ervoor dat je gezond eet. 

Daarbij geef ik zoveel mogelijk duidelijkheid bij alle vragen, en wil ik jullie het vertrouwen geven dat je het in je hebt: dat je zelf je kindje kan verzorgen en begrijpen. Helpen durven te vertrouwen op je innerlijk kompas, zodat je na je kraamtijd met vertrouwen en heel wat kennis rijker zelfstandig verder kunt.

Borstvoeding

Borstvoeding geven kan heel fijn zijn, voor moeder en kind, en is soms een hele uitdaging. Beiden moeten het leren. Goede begeleiding maakt absoluut het verschil voor moeder en kind! Door mijn ervaring als kraamverzorgende weet ik dat er geen moeder of kind gelijk is, en dat daarom het proces van op gang brengen heel verschillend kan zijn. Een pasklare gebruiksaanwijzing is er dan ook niet. Daarom stem ik de begeleiding af op wat bij jou en je kindje past. Uiteraard respecteer ik je keuzevrijheid. Kies je voor kunstvoeding dan is een goede begeleiding ook belangrijk. 

Natuurlijke kraamzorg

Ik bied naast reguliere kraamzorg, ook natuurlijke kraamzorg aan. Zie hier voor meer informatie.

Kwaliteitszorg

Ik sta ingeschreven bij het KCKZ, het kwaliteitsregister voor kraamverzorgenden, en volg ieder jaar de vereiste scholingen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de kraamzorg. Daarnaast volg ik met regelmaat en met plezier extra scholingen en trainingen.